Minden ami begurul hozzánk, egy újabb történet kezdete

2019. október 16. 12:13 - Szendiko Autókozmetika

Matt fényszóróval közlekedni veszélyes!

Jönnek a hosszú sötét időszakok. Ahogy fordul a naptár kereke a télbe, egyre rövidebbek a nappalok, ezért egyre többször kell használni autóink fényszóróit . Megnő a  sötétben vezetett órák száma. Nem mindegy, hogy milyen fényerősséget tud produkálni fényszórónk ebben az időszakban.

A fényerősség sok mindentől függ. Például a helyes beállítástól, az izzó fényerejétől, és elsősorban a fényszóróbura fényáteresztő képességétől. Hiába van egy erős, nagy fényteljesítményű izzó a fényszóróban, ha előtte egy bemattult, karcos, elkoszolódott műanyag állja útját a fényteljesítménynek.

20160423_162841.jpgEgy ilyen fényszóró akár 30% os fényerő veszteséget is okozhat. Ha ilyet tapasztal autóján, keressen fel szakembert.

A fényszóró burák alapvetően két anyagból készülnek . Bizonyos autótípusoknál üvegből,  másoknál műanyagból. Ma már egyértelműen a második a gyakoribb. Az üvegburával nincs mit tenni, az általában állja a viszontagságokat hosszú ideig és csak cserével lehet javítani.

A műanyag burák ezzel szemben nagyon érzékenyek a  fizikai behatásokra. Nagy gyilkosa az UV sugárzás,a levegőben lévő por, valamint a  gyakori mosás. Ezektől apró, szabad szemmel alig látható mikrorepedések keletkeznek a felületén és behomályosodnak. Viszont jó hír , hogy szakszerűen könnyen és olcsón szinte újszerű állapotba lehet hozni őket. Gyári állapotban fényszórók kezelve vannak valami keményebb lakkréteggel. Megemlíteném itt a Ford Focus-t aminek lakkrétege olyan kemény, hogy felpolírozása csak nagy nehézségek árán sikeres. Ez a lakkréteg évekig megvédi a a fényszórókat, de ez sem tartós. Pár év alatt beindulnak a károsodási folyamatok. És ilyenkor jön a kérdés, hogy mi legyen?

Újat venni drága mulatság és pár év alatt az is hasonló sorsra jut. Otthon javítgatni szakértelem és megfelelő technikai eszköz nélkül veszélyes dolog , mert könnyen olyan károsodást , kagylósodást csiszolhatunk a fényszóróba, ami már műszakin is problémát okoz és csere lesz a vége. Volt már praxisunkban egy-két otthon elkezdett házi javítás, amit nekünk kellett befejezni… A különböző kegy és csodaszerek meg hónapok alatt feladják és áruk közel annyi, mint egy szakszerű polírozás. A képgalériában látható  a különbség egy házilag , csodaszerrel kezelt, majd utána általunk javított fényszóró .

Tehát ha fényszóró olyan állapotba kerül, hogy már a közlekedés biztonságát veszélyezteti, vagy esetleg észreveszi, hogy rosszabbul lát vele este, keressen fel vele szakembert. A polírozás az egyetlen jó megoldás véleményem szerint. Mi, a szakműhelyünkben rengeteg fényszórót polírozunk. Ennek az ára nem túl borsos, de  a polírozásnál  nem áll meg a folyamat. Hiszen, ha nem kezeljük le a felületet, akkor hamarosan újra mattulni, sárgulni kezd. Erre több megoldás is létezik . Lakkozás, fóliázás … Mi kerámia réteggel vonjuk be, ami viszonylag olcsó és megfelelő tartósságot biztosít. Ide kattintva olvashat a kerámia bevonatról

Ne kockáztasson. Ha a fényszóró matt, keressen fel vele szakembert!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szendikoautokozmetika.blog.hu/api/trackback/id/tr615225742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden ami begurul hozzánk, egy újabb történet kezdete
süti beállítások módosítása